Science fiction-nördar är en speciell sorts människor. De brinner för sina hobbies och de kan vara ganska högljudda om de saker de inte gillar. I den här artikeln ska vi ta en titt på 10 av de mest irriterande sakerna som science fiction-nördar hatar. Från människor som inte vet skillnaden mellan Star Trek och Star Wars, till de som tror att sci fi bara är för barn, det här är de saker som gör science fiction-fans galna!

Sci-Fi för barn?

Science fiction ses ofta som en genre för barn och unga vuxna, men är långt ifrån sanningen. Science fiction har något för alla. Den kan vara spännande, actionfylld, tankeväckande, romantisk och till och med rolig. Det finns science fiction-berättelser för alla åldrar och alla smaker. Så nästa gång någon säger att science fiction bara är för barn, var inte rädd för att säga emot!

Science fiction är en genre som har något för alla. Oavsett om du är ute efter spänning, äventyr eller bara ett gott skratt finns det en science fiction-berättelse för dig. Så låt inte någon säga till dig att det är barnsligt.

All sci-fi är samma sak?

Nästa irritationsmoment är människor som tror att all science fiction är likadan. Det är sant att det finns vissa gemensamma teman i science fiction, men varje berättelse är unik. Du behöver inte oroa dig för att gå vilse i ett hav av oskiljaktiga berättelser, för det finns alltid något nytt att upptäcka i den här genren. Så var inte rädd för att utforska den stora och varierande science fiction-världen!

Science fiction är en genre med många olika undergenrer. Oavsett om du är intresserad av rymdopera, tidsresor, dystopiska samhällen eller främmande världar finns det en science fiction-berättelse för dig.

Star Trek? Star Wars? Star Vadå?

Nummer ett på listan av irritationsmoment är människor som inte vet skillnaden mellan Star Trek och Star Wars. Det är en vanlig missuppfattning att de är samma sak, men de kunde inte vara mer olika. Star Trek är en tv-serie som skapades av Gene Roddenberry och som pågick mellan 1966 och 1969. Den följer äventyren på rymdskeppet Enterprise på sin vetenskapliga resa genom rymden, och har fått flera spinoff-serier och filmer genom åren. Denna serie var på många sätt banbrytande och här stöter vi på många vanliga sci-fi teman för första gången. Star Trek bygger också i grunden på en ljus framtidstro och på en vetenskaplig syn på sin omvärld.

Star Wars, eller stjärnornas krig som den kallades på svenska, däremot är en filmserie skapad av George Lucas. Den började 1977 med Episode IV: A New Hope och har blivit en av de mest framgångsrika filmserierna genom tiderna. Star Wars utspelar sig ”i en galax långt, långt borta” och berättar historien om Luke Skywalker som kämpar mot Darth Vader och det onda imperiet. Här finns en blandning av fantasy och sci-fi som mer påminner om samuraier och cowboys i rymden än en vetenskaplig upptäcksfärd. Många av de teman som tas upp i Star War handlar om att återupptäcka ens ursprung och att göra det rätta, även när det är svårt.

Även om båda serierna har liknande namn tar de upp olika teman och är i sin grund helt olika. Så om du någonsin pratar med en science fiction-nörd om deras favoritserie, se till att du vet vilken serie de pratar om!

Det är bara killar som gillar sci-fi?

Science fiction har funnits i århundraden, och det är inte bara killar som gillar science fiction. Kvinnor har skrivit science fiction sedan genrens första tid. Mary Shelleys Frankenstein nämns ofta som en av de första science fiction-berättelserna, och hon var kvinna! Även författare som Octavia Butler och Ursula K. Le Guin har vunnit många priser för sina verk under deras lång karriär.

Så nästa gång någon säger att science fiction bara är för killar, se till att du ställer dem till rätta! Det finns många kvinnor som älskar science fiction och de sätter sin prägel på genren. Visste du exempelvis att Star Trek-serien räddades från nedläggning av ett gäng fans, där de flesta var kvinnor?

Så där har du det, 4 irriterande saker som science fiction-nördar hatar. Men låt det inte hindra dig från att utforska denna fantastiska genre! Det finns något där ute för alla, oavsett vad din smak för berättelser är. Så gå ut och hitta din nya favorit science fiction-serie!