Använder du WiFi varje dag? I så fall kan du tacka Hedy Lamarr för det! Hedy Lamarr var en skådespelerska och uppfinnare. Låt oss titta närmare på Hedy Lamarrs liv och hennes fantastiska bidrag till vetenskap och teknik.

Denna fascinerande kvinna var inte bara skådespelerska utan också uppfinnare. Hon är mest känd för sin uppfinning av frekvenshoppning, som ligger till grund för den moderna WiFi-tekniken. Tyvärr har hon till stor del glömts bort under årens lopp.

Bakgrund

Lamarr föddes i dåvarande Österrike-Ungern 1914. Hennes föräldrar var av judisk bakgrund, och hon växte upp i ett välbergat hem. Hennes föräldrar uppmuntrade henne att ägna sig åt konst och musik. Hon började agera som tonåring och blev snabbt en stjärna i europeiska filmer.

Filmkarriär

År 1933 spelade hon huvudrollen i den kontroversiella filmen Extas. Filmen innehöll nakenscener och visade kvinnligt klimat, något som väckte stor sensation. Filmen var dock banbrytande på många sätt, och den filmades i 3 språk, tyska, tjeckiska och franska.

Efter det fortsatte en tumultartad period i hennes liv. Hon gifte sig med en rik man, men var djupt olycklig i relationen eftersom maken var mycket kontrollerande. Till slut flydde hon till London, där hon upptäcktes av en rysk-amerikansk filmproducent. Detta ledde till hennes Hollywooddebut och hon blev snabbt känd under titeln ”världens vackraste kvinna”. Under sin karriär i Hollywood hann hon vara med i runt 30 filmer (plus 5 europeiska filmer).

Privatliv

Under sin tid i Hollywood var Lamarr också känd för sina många affärer med högprofilerade män, däribland Clark Gable och Spencer Tracy. Hon var dock inte bara ett vackert ansikte – hon var också mycket smart och uppfinningsrik, vilket tar oss till nästa punkt:

Frekvenshoppning & WiFi

År 1941 kom hon på idén om frekvenshoppning när hon arbetade med ett hemligt projekt för den amerikanska militären under andra världskriget. Lamarrs idé om frekvenshoppning syftade till att göra det svårt för fiender att störa radiostyrda torpeder. Den grundläggande principen är att signalen skulle hoppa slumpmässigt mellan olika frekvenser, vilket gör den mycket svår att spåra och avlyssna.

Den amerikanska militären antog så småningom Lamarrs idé, men de gav henne inte något erkännande för den. Vilket var ett öde som delades av många kvinnor under denna period. Det var svårt att få erkännande för ens framgång som kvinna under det tidiga 1900-talet.

Teknologin som Lamarr var med och startade var grunden för det som senare kom att bli WiFi, och är idag en grundläggande del av vår digitala infrastruktur. Utan henne skulle vi inte ha haft det WiFi som vi förlitar oss på i dag. Så nästa gång du använder WiFi, ta en stund och tänk på Hedy Lamarr och allt hon åstadkom!

Lamarr var en av sin tids vackraste skådespelerskor och hon blev snabbt en stjärna i Hollywood. Hon var dock också intresserad av vetenskap och teknik. Hedy Lamarr förändrade för alltid vår framtid och hon är ett bra exempel på att man kan både vara artistisk och teknisk. Vi hoppas att du tyckte om att lära dig mer om denna fascinerande kvinna.

Länge leve Hedy Lamarr!