Om du är ett fan av thrillers har du förmodligen hört talas om Lisbeth Salander. Hon är en mystisk och begåvad hackare som alltid hamnar i trubbel. Hennes liv är fullt av äventyr och dramatik, och hon drar sig definitivt inte för en utmaning. Men vem var hon?

Men Lisbeth har också sin del av problem. Hon har gått igenom mycket trauma i sitt liv, och ibland verkar det som om hon inte kan få en chans. Trots alla sina svårigheter är Lisbeth dock en otroligt stark person som aldrig ger upp. Vi kanske kan lära oss något av henne?

Vem är Lisbeth Salander?

Lisbeth Salander är en fiktiv karaktär från böckerna ur Millenium-trilogin. Hon framträdde för första gången i romanen Män som hatar kvinnor, som publicerades postumt 2005. Lisbeth är en briljant men kvinna med ett oroligt förflutet. Hon är en utmärkt hackare och forskare, och hon dras in i flera mysterium i böckerna. Hon har stora trauma i sitt liv, men vägrar se sig själv som ett offer, och även fast hon blivit omyndigförklarad av myndigheterna så vägrar hon ge sig. Hon är även bisexuell i böckerna. En del ser henne som en förebild, speciellt att hon vill ha revansch, men en del gillar inte sättet hon har porträtteras.

Vem kom på Salander?

Lisbeth Salander skapades av den svenske författaren och journalisten Stieg Larsson. När Larsson skapade Lisbeth Salander inspirerades han av sin brorsdotter och Pippi Långstrump. Larsson hittade även inspiration från Astrid Lindgrens värld till den andra huvudkaraktären i serien, Mikael Blomkvist. Han är nämligen inspirerad av Kalle Blomkvist från bokserien med samma namn.

Författaren gav Salander några av hans personlighetsdrag. Han sa att hon var en storrökare och en dålig kaffedrickare. Hon var ”rabiat moralisk” och litade inte på myndigheter. Hon var ovillig att diskutera sin bakgrund, men också att hon var en bra researcher.

Vart kan man få mer av Salander?

Millenium-trilogin är döpt efter den fiktiva tidningen där karaktären Mikael Blomkvist jobbar. Den publicerades ursprungligen på svenska med titlarna Män som hatar kvinnor (2005), Flickan som lekte med elden (2006) och Luftslottet som sprängdes (2007). När böckerna översattes till engelska fick alla titlar namn som är olika beskrivningar av Lisbeth Salanders karaktär. Det finns flera filmatiseringar, både en svensk trilogi och en amerikansk.

Lisbeth Salander är en fascinerande karaktär och det finns mycket vi kan lära oss av henne, även om vi inte håller med henne i alla lägen. Hon är otroligt stark och intelligent, och hon ger aldrig upp.

Vad tycker du om Lisbeth Salander? Är hon ett bra porträtt av en bisexuell tjej som är ute efter hämnd på världen? Eller är hon kliché och en straight mans våta dröm?