Science fiction har alltid varit ett sätt att utforska framtiden och visa oss möjligheterna till vad som skulle kunna vara. Många gånger är dessa idéer så vilda att vi tror att de aldrig skulle kunna bli verklighet. Men ibland blir science fiction till verklighet.

I den här artikeln ska vi utforska några av de mest kända sci-fi-idéerna som har blivit en del av vår vardag. Spänn fast dig – det kommer att bli en otrolig resa!

Mobiltelefon

Det första exemplet är kommunikationen från Star Trek (originalet från 60-talet). I serien har de en liten handhållen apparat som gjorde det möjligt för besättningen att kommunicera med varandra oavsett var de befann sig. I dag har vi något mycket liknande i våra fickor – mobiltelefoner! Det är till och med så att den klassiska clam-shell modellen var inspirerad av Star Treks kommunikationsapparater.

Mobiltelefoner har kommit långt sedan 60-talet, men idén är fortfarande densamma. Vi kan kommunicera med vem som helst, oavsett var vi befinner oss. Och precis som i Star Trek har mobiltelefoner blivit en viktig del av våra liv.

Surfplattor

Nästa exempel är surfplattor. I filmen År 2001 – ett rymdäventyr ser vi i flera scener att två av karaktärerna titta på en nyhetsändning på en platt liten skärm som de har lagt på sitt bord medans de äter. Detta är nog något vi många har gjort, kollat på vår surfplatta medans vi ätit. Ja, det låter faktisst som något som vore praktiskt att göra i rymden. Det är nog svårt att få plats med en stor platt-två i en liten rymdstation!

Men i den verkliga världen har surfplattor blivit ett populärt sätt att konsumera innehåll. Vi kan titta på serier, läsa böcker och spela spel på dessa små enheter. Och precis som i filmen har de blivit en viktig del av våra liv.

Röststyrda assistenter & smarta högtalare

Nästa exempel är röststyrda assistenter. Detta är mycket vanligt förekommande i Sci-Fi. Är ett vanligt förekommande tema i Sci-Fi och återfinns i båda exemplen ovan, men också i Aliens-filmserien. Där har skeppets artificiella intelligens namnet MU-TH-UR 6000, eller bara Mother (mamma eller mor). Denna röststyrda assistent ansvarar för att sköta fartyget och hjälpa besättningen.

Nu har vi något liknande i våra hem med Amazon Echo och Google Home. Dessa enheter lyssnar alltid på våra kommandon och kan utföra en mängd olika uppgifter, från att spela musik till att beställa pizza. Röstassistenter blir allt vanligare och förändrar långsamt vår vardag, även om de inte fått lika stort genomslag som mobiltelefonen.

”Wearables” eller kroppsnära teknik

Nästa exempel är så kallade wearables. Detta populariserades av Star Trek igen, med de kommunikationsknappar som de använde i serien från 80-talet. Dessa användes både för kommunikation men också för att hålla koll på besättningsmedlemmarnas hälsa.

I den verkliga världen har vi en mängd olika bärbara enheter som utför en mängd olika uppgifter. Vi har fitness trackers som hjälper oss att hålla oss friska, smartklockor som ger oss information i ett ögonblick och till och med glasögon med förstärkt verklighet som ger oss en informationsvisning på huvudet.

Även om wearables inte är lika vanliga som mobiltelefoner blir de långsamt alltmer populära. Och det är troligt att vi i framtiden kommer att få se ännu fler fantastiska bärbara enheter som kommer att förändra våra liv.”

Videosamtal

En ack så viktig bit av teknologi är videosamtal, speciellt i dagens landskap av hybridmöten. Detta populariserades av Star Trek igen, i originalserien från 60-talet. I serien använder de en enhet som kallas Viewscreen för att kommunicera med andra skepp och planeter. Liknande teknologi syns även i The Jetsons, där de till och med har ansiktsmask som döljer ens morgontrötta ansikte, inte allt för olikt dagens videofilter!

Videosamtal blir allt vanligare i takt med att vi rör oss mot en mer uppkopplad värld. Tack vare tekniken för videosamtal kan vi nu prata med våra vänner och familjemedlemmar oavsett var de befinner sig i världen.

Digitala reklamskyltar

Det sista exemplet är digitala reklamskyltar. Dessa blev populära genom filmen Blade Runner, där vi ser mycket reklam i form av enorma digitala reklamtavlor. I den verkliga världen börjar vi se allt fler digitala reklamskyltar. När filmen kom var det inte möjligt att ha så stora skyltar med så hög definition eller att de skulle vara utomhus.

Digitala reklamskyltar blir allt vanligare eftersom företag letar efter nya sätt att marknadsföra sina produkter och tjänster. Tack vare tekniska framsteg kan dessa reklamskyltar nu hittas på en mängd olika platser, från tunnelbanor, köpcentrum till flygplatser.

Även om vissa människor oroar sig för hur digitala reklamskyltar påverkar vår miljö, går det inte att förneka att de håller på att bli en viktig del av våra liv.

Sci-fi har alltid handlat om att förutsäga framtiden och visa oss vad som kan vara möjligt. Och även om vissa idéer har förblivit fantasier är det spännande att tänka sig vad nästa sci-fi-vardag blir. Vad kommer framtiden att innehålla? Det kan bara framtiden utvisa. Men en sak är säker – science fiction är en fantastisk inspirationskälla för ny teknik och nya idéer.